Tradice kapra na Štedrý den

[ad#ad-3]

Pokud si domů přinesete živou rybu, je nejlepší ji co nejdříve zabít a vykuchat, abyste jí ušetřily pobytu ve vaně.

Vykuchaného kapra pak můžete skladovat až 4 dny při teplotě od 0 – 4 °C a vydrží čerstvý. Vlastní porcování kapra můžete odložit až na dobu těsně před kuchyňskou úpravou.

Recept na Štedrovečerní smažený kapr

  • 8 porcí kapra
  • 2 vejce
  • 0,2 l mléka
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • rostlinný olej, nebo sádlo, na smažení
  • máslo
  • citron
  • sůl

Postup přípravy:

Kapra potřeme citronovou šťávou, osolíme a necháme v chladničce odležet asi 12 hodin. Do jedné misky dáme hladkou mouku, do druhé v mléce rozšlehaná vejce, do třetí strouhanku. Porce kapra osušíme a obalujeme postupně v mouce, vejcích a nakonec ve strouhance. Obalené porce rozložíme na plochou mísu (neskládáme na sebe, aby neprovlhly).

V hlubší pánvi rozpálíme olej (sádlo), vkládáme porce kapra a pomalu po obou stranách smažíme dozlatova. Na talíři kařdou porci mírně potřeme rozpuštěným máslem a ozdobíme kolečkem citronu.

Porcování kapra – podkovy

[ad#ad-3]

Kapra ostrým nožem rozdělíme na širší podkovy, při vedení řezu se vyhneme místům, kde jsou silné kosti ploutví a hřbetu. Z uříznuté podkovy pak snadno odříznete ploutve i s kostmi, které k nim přiléhají. Z podkovy pak odřízneme páteř, a získáme tak dvě porce ryby. Ty můžete využít již k vlastní kuchyňské úpravě. Pokud byste si však chtěli připravit kapra bez kostí, můžete odstranit i žebra a porci následně prořezat, aby se rozrušili i drobné kůstky. Ořez z kapra najde své využití pří přípravě rybí polévky.

Video porcování kapra zdroj: youtube

Jak zabít a vykuchat kapra? Doporučujeme Youtube channel Třeboňského kapra: http://www.youtube.com/user/trebonskykapr

Česká vánoční rybí polévka

  • alespoň 2 kapří hlavy
  • odřezky z kapra
  • jikry/mlíčí a jedlé vnitřnosti
  • přidat je možno ještě 0,5kg dalších ryb (zejména lína)
  • 1 cibule
  • 150g másla
  • 300g kořenové zeleniny (mrkev, petřžel a celer)
  • pepř
  • zázvor nebo muškátový květ
  • 50g másla
  • 50g hladké mouky na jíšku
  • petrželku
  • sůl

Postup přípravy:

Nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno pokrájenou cibulku osmažíme na másle. Když zelenina zahnědne, zalijeme ji vodou a přidáme hlavy a odřezky z kapra, případně další očištěné ryby. Vše vaříme asi 20 minut. Potom polévku přecedíme, osolíme, ochutíme pepřem a zázvorem nebo muškátovým květem. ZAhustíme světlou máslovou jíškou, vložíme jikry/mlíčí a vnitřnosti a ješte asi 10 minut povaříme.

Odstavíme, přidáme maso z obraných hlav a  odřezků, petrželovou nať a podáváme s na másle osmaženými kostičkami housky.

Dobrou chuť!

[ad#ad-4]