Tradice kapra na Štedrý den
[ad#ad-3]
Pokud si domů přinesete živou rybu, je nejlepší ji co nejdříve zabít a vykuchat, abyste jí ušetřily pobytu ve vaně.
Vykuchaného kapra pak můžete skladovat až 4 dny při teplotě od 0 – 4 °C a vydrží čerstvý. Vlastní porcování kapra můžete odložit až na dobu těsně před kuchyňskou úpravou.
Recept na Štedrovečerní smažený kapr
- 8 porcí kapra
- 2 vejce
- 0,2 l mléka
- hladká mouka
- strouhanka
- rostlinný olej, nebo sádlo, na smažení
- máslo
- citron
- sůl
Postup přípravy:
Kapra potřeme citronovou šťávou, osolíme a necháme v chladničce odležet asi 12 hodin. Do jedné misky dáme hladkou mouku, do druhé v mléce rozšlehaná vejce, do třetí strouhanku. Porce kapra osušíme a obalujeme postupně v mouce, vejcích a nakonec ve strouhance. Obalené porce rozložíme na plochou mísu (neskládáme na sebe, aby neprovlhly).
V hlubší pánvi rozpálíme olej (sádlo), vkládáme porce kapra a pomalu po obou stranách smažíme dozlatova. Na talíři kařdou porci mírně potřeme rozpuštěným máslem a ozdobíme kolečkem citronu.
Porcování kapra – podkovy
[ad#ad-3]
Kapra ostrým nožem rozdělíme na širší podkovy, při vedení řezu se vyhneme místům, kde jsou silné kosti ploutví a hřbetu. Z uříznuté podkovy pak snadno odříznete ploutve i s kostmi, které k nim přiléhají. Z podkovy pak odřízneme páteř, a získáme tak dvě porce ryby. Ty můžete využít již k vlastní kuchyňské úpravě. Pokud byste si však chtěli připravit kapra bez kostí, můžete odstranit i žebra a porci následně prořezat, aby se rozrušili i drobné kůstky. Ořez z kapra najde své využití pří přípravě rybí polévky.
Video porcování kapra zdroj: youtube
Jak zabít a vykuchat kapra? Doporučujeme Youtube channel Třeboňského kapra: http://www.youtube.com/user/trebonskykapr
Česká vánoční rybí polévka
- alespoň 2 kapří hlavy
- odřezky z kapra
- jikry/mlíčí a jedlé vnitřnosti
- přidat je možno ještě 0,5kg dalších ryb (zejména lína)
- 1 cibule
- 150g másla
- 300g kořenové zeleniny (mrkev, petřžel a celer)
- pepř
- zázvor nebo muškátový květ
- 50g másla
- 50g hladké mouky na jíšku
- petrželku
- sůl
Postup přípravy:
Nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno pokrájenou cibulku osmažíme na másle. Když zelenina zahnědne, zalijeme ji vodou a přidáme hlavy a odřezky z kapra, případně další očištěné ryby. Vše vaříme asi 20 minut. Potom polévku přecedíme, osolíme, ochutíme pepřem a zázvorem nebo muškátovým květem. ZAhustíme světlou máslovou jíškou, vložíme jikry/mlíčí a vnitřnosti a ješte asi 10 minut povaříme.
Odstavíme, přidáme maso z obraných hlav a odřezků, petrželovou nať a podáváme s na másle osmaženými kostičkami housky.
Dobrou chuť!
[ad#ad-4]