Recept na domácí vánočku
Na vánočku budeme potřebovat:

600 g hladké mouky,

140 g cukru

1/4 l mléka

30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky)

2 vejce (jedno na potření)

120 g Hery[ad#ad-3]

hrst rozinek předem namočených v rumu

lžička soli a sekané mandle

špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker  nebo nastrouhaná citrónová kůra

Postup přípravy:

Nejprve vypracujeme kynuté těsto. Do hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta. Přidejte trochu teplého mléka a nechte vzejít v teple. Stačí cvhilka a vzejde nám kvásek. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru, Herou rozpuštěnou a trochu rumu.  Přidejte trochu citronového aroma, trochu muškátového květu, sůl a naknec přidáme rozinky (ty mohou být namočené v rumu). Těsto mísíme tak, aby se nelepilo na stěny. Případně můžeme přisypávat trochu mouky,pokud je těsto řidké nebo mléko jeli tuhé. Těsto musí být akorát, aby nám šlo dobře plést. Když do těsta píchnete na zkoušku, musí se krásně zpět zacelit.  Když je těsto dopře připravené, necháme kynout.

Pletení vánočky:

Těsto si rozdělíme na 9 stejných částí. Dále rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech si připravíme dlouhé válečky, které postupně proplétáme. Nejprve ze 4, potom 3 a nakonec ze 2 dílů. Hotovou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.

Pečeme cca 45 minut asi na 150-160°C. Pokud se chcete ujistit, aby se vám vánočka nerozplétala , můžete si pomoct špejlemi a jednotlivé copy prošpejlit.

Přejeme dobrou chuť. Do komentářů nám můžete napsat, jak děláte těsto vy!