Recept Vánoční štola s marcipánem a mandlemi

[ad#ad-2]Pracovní postup na výrobu vánoční štoly:

1) Do mísy nalijeme asi 50ml vlažného mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Kandované ovoce překrájíme a promícháme s rumem. Také mandle a marcipán si nakrájíme na malé kousky.

2) Do mísy vsypeme mouku, přidáme špetku soli, vykynutý kvásek, vejce, zbytek mléka a cukru, vanilkový cukr, máslo, kandované ovoce, rozinky, citronovu kůru, mandle, marcipán a vymícháme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu na teplém místě.

3) Pak těsto znovu prohněteme a auděláme válec, který rozkrojíme na tři stejné šásti. Na plech vyložený pečícím papírem klademe na dno 2 válce a jeden navrch do středu. Necháme znovu nakynout.

4) pečeme v rozehřáté troubě asi na 170°C zhruba 50 minut. Teplou štolu potřeme máslem a zasypeme moučkovým cukrem. Studenou štolu zabalíme do alobalu a necáme asi 3 dny odležet.

[ad#ad-3]Potřebné ingredience pro recept Vánoční štoly:

  • 125ml mléka
  • 100g cukru moučky
  • 500g polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 50g kandovaného ovoce, 1 lžíce rumu
  • 100g mandlí
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 150g másla
  • 150g rozinek
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 vejce
  • 50g marcipánu

na potření štoly budeme potřebovat:

  • 40g másla
  • 80g cukru moučky